dinsdag 15 november 2011

De Schaar, Brugge

De Schaar in Brugge heeft een onberispelijke reputatie. De chef staat erop om *alles* eigenhandig te bereiden. Wie het toilet bezoekt - op de verdieping - ziet foto's van hoe de desserts artisanaal worden bereid. Een desire for quality die zich vertaalt in de sfeer en de bediening van het bijzonder gezellige restaurantje in het hartje van het mooie Brugge.

Als amuse krijgen we een bladerdeegje met ansjovis, vergezeld van een pompoensoepje. Beide zijn uitermate smakelijk en het bladerdeeg is niet vettig.

Als voorgerecht kiezen we een noordzeesoepje. Dat smaakt wat gek na het pompoensoepje bij de amuse. Toch één kleine frottement dus: wie de noordzeesoep kiest, verdient misschien toch een aangepaste amuse. Verder geen opmerkingen, de soep is uitermate lekker, er zit - werkelijk - vis in en de smaak is dagvers.

De pièce de résistance is een hoogvlieger. Temidden het wildseizoen kiezen we voor een gegrillde hazenrug met poivradesaus en bospaddenstoelen. Zo staat het op de kaart, maar de puree van pastinaak verdiende evenzeer een vermelding wegens bijzonder lekker. De hazenrug is perfect gebakken - niet eenvoudig op een houtgrill - en de bospaddenstoelen zijn yummie. Weinig kwaad te vertellen... Ook de setting, de accoustiek... het is vergeefs zoeken naar missers.

Mijn tafelgenoot kiest voor de zalmfilet op vel gegrilld met mousselinesaus en tagliatelli. Tagliatelli zal zijn mijn dada worden, maar deze mocht er zijn. Lekker al dente, een eenvoudige smaak zoals je die van pasta verwacht en gewoon niet overheersend. De zalm verdient bonuspunten voor zijn sappige cuisson en de mousselinesaus is hemels licht.

Toegegeven, ik was al eerder overtuigd van dit restaurant, maar de kunst is om te blijven bevestigen. En dat doet De Schaar in Brugge. In de zomer is de terras aan de waterkant trouwens een aanrader: het pand, prachtig in zijn eenvoud, is een ideale toonzetter voor culinair genieten.

De 'small cherry on top of the big cherry' is de rekening. Tegen deze restaurantkeuken van hoge kwaliteit staan bistroprijzen. Hoedje af!

16/20

Geen opmerkingen:

Een reactie posten